Krem kataloński instant 1kg

Crema catalana to nic innego jak katalońska wersja Creme Caramel, czy jak kto woli francuskiego Crème brûlée, czyli dosłownie “przypalonego” kremu. A krem ten to nic innego jak szlachetniejsza odmiana budyniu na mleku lub śmietance, żółtkach, z pyszną karmelową skorupką na wierzchu. I to właśnie cukrowa, pękająca pod łyżeczką skorupka jest chyba tajemnicą sukcesu i popularności tego deseru. Krem kataloński w oryginale zwany „Crema catalana” jak sama jego nazwa wskazuje pochodzi z hiszpańskiej Katalonii. Znany jest też pod nazwą Krem Świętego Józefa, bowiem hiszpańska tradycja nakazuje przygotować go 19 marca, w dniu świętego Józefa, który jest także dniem Ojca. Krem kataloński składa się z mleka, które można wzbogacić dodatkiem słodkiej śmietanki, żółtek, cukru białego i brązowego, a także aromatycznej wanilii, cynamonu i startej skórki z cytryny i pomarańczy. Tradycyjnie do uzyskania efektu karmelizowanego cukru na powierzchni kremu używa się przyrządu o nazwie „ferro per cremar” – jest to okrągły dysk na długiej rączce wcześniej podgrzany nad ogniem lub bardziej nowocześnie – palnika.

Dostępne opakiwania: 1kg