Kawałki pikantnej papryczki w oleju słonecznikowym Delizia 2000

Papryka chili to ogólna nazwa, jaką określa się papryki o bardzo ostrym smaku. W przeciwieństwie do papryk słodkich ostre papryki stosuje się częściej w formie przyprawy lub dodatku, a nie głównego elementu dania ze względu na zbyt ostry smak. Chili to zaraz po soli najpopularniejsza potrawa na świecie – aż 1/4 populacji używa jej każdego dnia. Dobrze jest pamiętać, że na ostrość chili,
a także na moment, w którym go poczujemy, wpływa często ilość tłuszczu lub oleju w potrawie. Oleje i tłuszcze pokrywają
cząsteczki kapsaicyny, albo zmniejszając je, albo też opóźniając ich uderzenie, ostrość zostanie przytłumiona i nasze podniebienie wyczuje ją trochę później. Złagodzić go może również słodycz. Z tego wynika, iz te papryczki, które są marynowane w oleju mają delikatniejszy smak, są łagodniejsze i można je spożywać jako przekąska, czego nie można zrobić z suszonymi czy też świeżymi chilli.

Dostępne opakowania: 580ml