Drożdże do pizzy Molino Iaquone

Drożdże to jednokomórkowe grzyby, mające zastosowanie w piekarnictwie, browarnictwie i innych rodzajach gorzelnictwa. Podczas pieczenia, na przykład chleba, wykorzystuje się je w produkcji tzw. zaczynu. Wydzielanie dużych objętości dwutlenku węgla, towarzyszące przeprowadzanej przez nie fermentacji, spulchnia i podnosi ciasto. Drożdże piekarnicze nadają się także do spożycia bezpośredniego, jako wegetariański substytut wątróbki czy móżdżku albo sera. Są cennym źródłem białka i witaminy z grupy B. Pozostałości drożdży po produkcji piwa w browarach są dalej wykorzystywane jako składnik całej gamy produktów, od przekąsek, batoników, po przetworzone produkty mięsne. Drożdże były wykorzystywane do wypieku chleba i napojów alkoholowych już w czasach starożytnych. Zboża zawsze stanowiły podstawę wyżywienia. Nasi przodkowie szybko zauważyli, że zmielenie ziarna a potem pieczenie otrzymanej w ten sposób mąki, czyni je smaczniejszymi i łatwiej strawnymi. Dziś produkty takie jak tortille, pieczywo typu maca itd. nadal są wytwarzane tą metodą.

Dostępne opakowania: 500g