Grana Padano DOC/DOP

Ser jest powszechnie znany jako “Parmezan”. Blady, żółty miąższ powinien być twardy, ziarnisty i kruchy. Jest to ser półtłusty, pasta serowa jest twarda, gotowana i poddana powolnemu dojrzewaniu. Ser ma skórkę złoto-żółtą i połyskującą, pasta serowa ma kolor biały lub słomkowy, strukturę drobno-granulowaną. Status DOC ser posiada od 1955 roku. W sprzedaży ma formę kręgu
o średnicy 35-45 cm i wysokości 18-25 cm, waga jednego koła sięga od 24 do 40 kg. Produkowany jest z mleka krowiego w takich miejscach jak Lombardia, Piemont, Veneto, Trentino, Emilia Romana. Grana Padano jest tradycyjnym, wytwarzanym sposobem spółdzielczym, niepasteryzowanym, twardym serem. Jego gładka, naturalna skórka jest bardzo twarda i gruba.
Dojrzewa w ciągu 12-48 miesięcy w piwnicy dobrze wietrzonej i w temperaturze 15-20 C. Przemysłowy “Parmezan” z północnych Włoch. W smaku powinien być owocowo świeży i słodki, z nutą ananasa. Zapach wonny i delikatny. Nazwa pochodzi od słowa „grana”,
co po włosku znaczy ziarno, granulki, a Padano to region, z którego pochodzi, już od 1000 lat cieszy się niesłabnącą popularnością.
Jest to najsłynniejszy, najlepiej sprzedający się ser włoski. Oznaczony jako DOP, produkowany jest zgodnie z wytycznymi
konsorcjum la Tutela del Formaggio Grana Padano, które na każdym etapie produkcji sera ściśle kontroluje zgodność receptury.
Ser powstał na początku tysiąclecia dzięki mnichom cysterskim w Chiaravalle. Pod koniec XV wieku był uważany za najpopularniejszy
na półwyspie apenińskim. Określany jest jako gruboziarnisty (grana) z powodu takiej właśnie struktury, odmiennej od dotychczasowych znanych serów. Ze względu na swoje wartości odżywcze i zawartość białka jest łatwo przyswajalny przez organizm, dlatego polecany jest dzieciom, osobom starszym oraz aktywnym sportowcom. Stosowany jako starty na makaron, dodawany do sałatek
lub podawany w desce serów. Grana Padano bardzo dobrze się mrozi. Nieodzowny do sosów, makaronów i sałatek.
Po utarciu, potocznie nazywany jest parmezanem i stosowany jako dodatek do wielu dań, głównie zapiekanych.
Doskonały dodatek do potraw kuchni włoskiej. Doskonale smakuje z czerwonym oraz z białym, musującym
winem np. Barolo czy Barbaresco oraz z Chianti,Vino Nobile di Montepulciano DOCG z winnicy La Calonica.
okres dojrzewania 24 msc.), ok. 4,5 kg, 35kg

Dostępne opakowania: ok. 1kg, ok. 2kg