Fettuccine jajeczne 250g La Molisana

To płaskie wstążki, najczęściej zwijane w gniazda. Fettuccine po włosku oznacza wstążki, makaron ten w rzeczy samej ugotowany
i rozłożony na talerzu przypomina stos luźno ułożonych wstążek. Najlepiej nadaje się do kremowych sosów (np. Alfredo – ciężki kremowy sos z parmezanem), ale jest idealny również do lekkich sosów bez większych kawałków mięsa czy warzyw,
ponieważ w przypadku sosów z większymi kawałkami występuje trudność w nabieraniu dania. Ma lekko jajeczny smak i najczęściej przyrządza się go w wersji al dente. Makaron ten spokrewniony jest z tagliatelle – innym rodzajem wstążkowatych.

Przez matrycę z brązu przepływa świeży makaron, który ma przyjąć pożądany przez nas kształt. Poprzez zastosowanie tego szczególnego przyrządu makaron uzyskuje wyjątkową strukturę, nie jest ona tak gładka i standardowa jak w przypadku zwykłego ciasta do makaronu, ale jest bardziej pomarszczona i masywna. Szorstkość ta pomaga ciastu lepiej przechowywać dodatki zawarte w cieście,
a także znakomicie impregnować je.

Czas gotowania – 5min.

Skład: mąka semolina z pszenicy twardej wysokiej jakości, jaja (19,36%)

Uwaga!

Mille Sapori Plus IF&B zmienił godzinę otwarcia.
Sprawdź zaktualizowany harmonogram w dziale kontakt