Czosnek w plasterkach Italdroghe

Czosnek pospolity używany jest od stuleci. Spożywano go już w starożytności i już wówczas znane były lecznicze właściwości tej rośliny. Czosnek posiada charakterystyczny smak oraz zapach, który roślina ta zawdzięcza olejkom eterycznym bogatym w alliinę, aminokwas zawierający siarkę. Po roztarciu, czy też rozdrobnieniu, aminokwas pod wpływem enzymu przekształca się w allicynę,
związek o właściwościach bakterio- oraz grzybobójczych, nadający charakterystyczny ostry zapach. Warto jednak
pamiętać, że gotowanie i smażenie niszczy allicynę. Uprawia się wiele gatunków czosnku. W sklepach możemy trafić na te o białej, różowej czy nawet fioletowej łupinie. Najlepiej smakuje na surowo. Jednak stosuje się go również do gotowania, wówczas smak łagodnieje, dlatego można używać go w większych ilościach. Gdy smażymy czosnek, trzeba uważać, by go nie przypalić, gdyż potrawa będzie miała gorzki smak. Czosnek jest składnikiem wielu potraw. Dodaje się go do gazpacho, pesto, służy do nacierania mięs.

Dostępne opakowania: 480g