Cannoli sycylijskie duże (baza)

Cannoli to włoskie, wyjątkowo smaczne rurki nadziewane słodkościami, które najprawdopodobniej po raz pierwszy pojawiły
się na obszarach Sycylii już w I w.n.e. Ciasto ptysiowe tworzy pewnego rodzaju powłoczkę, którą wypełnia się słodkim nadzieniem.
Samo ciasto to mieszanka mąki, cukru, jaj, octu, soli, wanilii i wody, natomiast nadzienie to najczęściej słodka ricotta bądź
mascarpone z dodatkami, np. succade. Cannoli tłumacząc z języka włoskiego dosłownie oznacza “małą rurkę”, co bezpośrednio nawiązuje do kształtu przekąski. Niewątpliwie stała się nierozerwalną częścią i symbolem sycylijskiej tradycji. Można spotkać różne rozmiary cannoli: od najmniejszych tzw. cannulicchi – nie większych od palca, aż do największych – wielkością zbliżonych do całej pięści (spotykane najczęściej w Piana degli Albanesi – południowe Palermo, Sycylia). Wywodzące się z Palermo cannoli według źródeł hisorycznych było bardzo popularną, słodką przkąską serwowaną we Włoszech najczęściej w okresie karnawału, prawdopodobnie jako symbol płodności.

Dostępne opakowania: 100szt (karton)