Calmaro oriantale U20 – Orientalne kalmary(tuby) U/10

W sztuce kulinarnej kalmary zwykle (ale nie zawsze) przygotowuje się panierowane lub smażone na głębokim tłuszczu. Kalmary jest to włoskie słowo i odpowiednik naszej “kałamarnicy”, a przepisy na smażone kalmary występują głównie w kuchniach śródziemnomorskich. Smażone kalmary zazwyczaj służą jako przekąska, doprawione cytryną i pietruszką i podawane zanurzone w jakimś sosie. Typowe sosy używane do dań z owoców morza obejmują dodatek majonezu, Aioli, sosu tatarskiego lub jogurt. Sztuką dobrego przygotowania kalmarów jest szybkie gotowanie (np. nie więcej niż trzy minuty), lub bardzo długie (tj. trzy godziny lub dłużej). Jeżeli wybierzemy coś pomiędzy nasze kalmary mogą okazać się bardzo twarde i gumiaste. Bardzo dobrym sposobem i prostym zarazem na przygotowanie kalmarów jest na przykład gotowanie w sosie pomidorowym do miękkości i podawanie z makaronem.

Dostępne opakowania: 2kg