Burrata

Czysty, biały ser wytwarzany z mleka bawolego. Burrata ma gładkie, lśniące, białe tekstury i słodki maślany smak. Jest specjalnością regionu Puglia we Włoszech. Burrata oznacza dosłownie „maślany”. Uzyskuje się ją przez dodanie do świeżego mleka kwaśnej serwatki z poprzedniego dnia produkcji i podpuszczki cielęcej. Ser często spotyka się zawinięty w zielone liście, pędy roślin Pugliese Asfodelo – zwane złotogłowiem włoskim. Liście są wskaźnikiem świeżości. Tak długo, jak liście są jeszcze świeże i zielone, ser w dalszym ciągu jest świeży. Ser powstał na poczatku XX wieku. Podaje się ją z pomidorami, bazylią, makaronem czy jako dodatek do sałatek i chrupkiego pieczywa. Serwowana może być również z sosem z bazylii, odrobiną mięty, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.

Dostępne opakowania: 125g x 2 szt