Brukselki mrożone Ardo

Jej macierzystym krajem jest Belgia, a nazwa tej małej kapustki pochodzi od nazwy stolicy tego kraju, w którym uprawiana jest od stuleci. Największymi producentami brukselki jest Belgia, Holandia, Wielka Brytania, Niemcy, Kanada. Można jeść ją nie tylko w postaci gotowanej z zasmażką, ale także kiszoną czy duszoną. Ponadto z sosem stanowi dobrą jarzynę. Brukselka jest warzywem posiadającym ogromne wartości odżywcze.

Długie przechowywanie żywności prowadzi często do obniżenia wartości odżywczych w niej zawartych. Większość owoców
i warzyw, dzięki temu, że zostały zamrożone zaraz po zbiorach, zachowały wysoki poziom zawartości witamin i minerałów. Świeże produkty są często miesiącami przechowywane w magazynach. Naukowcy z Uniwersytetu Sheffielda Hallama twierdzą, że wbrew powszechnemu przekonaniu mrożonki wcale nie są gorsze. Badania naukowe dowodzą, że mrożony groszek podczas gotowania zawiera wyższy poziom beta-karotenu niż jego świeży odpowiednik. Ten drugi podczas 7-dniowego przechowywania traci aż 77% witaminy C. Charlotte Harden, naukowiec, przeprowadziła badania wśród 37 odmian produktów i nie znalazła żadnych znaczących
różnic w zawartości wartości odżywczych między świeżymi a mrożonymi produktami. Według specjalistów, mrożonki dzięki zorganizowanym i szybkim zbiorom są często o wiele zdrowsze od owoców i warzyw, które przechodzą długą drogę: od magazynów przez hurtowników i detalistów aż do klienta.

Dostępne opakowania: 2,5kg