Brokuły “alla napoletana” z czosnkiem i pikantną papryką

Brokuły te stosowane są najczęściej do dań kuchni neapolitańskiej i kuchni rzymskiej. Są spotykane pod różnymi nazwami w zależności od regionu Włoch , również w Galicji (Hiszpania) i Portugalii ( Grelos ) oraz kuchni chińskiej. Według niektórych nazwa warzywa pochodzi od kastylijskiego słowa ” Frio – Grelos ” ( brokuły zimy), podczas gdy inni uważają, że pochodzi od czasownika neapolitańskiego
frijere ( smażyć ). Brokuły są również różnie nazywane w oparciu o różne dialekty języka neapolitańskiego. Brokuły smażone są na oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku , soli i odrobiny ostrej papryki . W tej formie nie wymagają uprzedniego gotowania, choć niektórzy
wolą poprzez gotowanie dodać potrawie większej delikatności. W kuchni neapolitańskiej friarielli tworzą niemal nierozerwalne połączenie z kiełbasą. W niektórych miastach brokuły sprzedawane są jako “uliczne” jedzenie w formie kanapek z dodatkiem kiełbasy. Bardzo znana jest również neapolitańska pizza z kiełbasą , brokułami, tartym parmezanem i mozzarellą (nazywana przez niektórych “pizza carrettiera “) . Brokuł ten jest uprawiany głównie w wodach obszarów Kampanii, szczególnie na obszarach północnych – wschodnich Neapolu, w szczególności miast Aversa, Acerra , Afragola , Caivano i Cardito Casoria, i w Apeninach w prowincji Avellino i Benevento.

Dostępne opakowania: 1060ml

Uwaga!

Mille Sapori Plus IF&B zmienił godzinę otwarcia.
Sprawdź zaktualizowany harmonogram w dziale kontakt