Asiago młode

Asiago to półtwardy, tradycyjny, wiejski, niepasteryzowany farmerski ser żółty. W wyniku długiego i powolnego procesu dojrzewania tworzy się zwarta, lekko kremowa, granulowana konsystencja pełna małych, nieregularnych oczek. Miąższ jest barwy białej do słomkowej. Ser ma kształt dużego cylindra o wadze od 8 do 12 kg. Skórka jest biała, gładka, niejadalna.
Pierwotnie produkowany z mleka owczego pod nazwą: Pecorino di Asiago, obecnie jest wytwarzany w całości z mleka krowiego, częściowo odtłuszczonego. Podczas dojrzewania soli się go na sucho lub przez zanurzanie w solance. Rozróżniamy dwa rodzaje Asiago: pierwszy (mylnie uznawany za Pressato) jest lekko prasowanym serem produkowanym z mleka pełnego, dojrzewającym przez okres 20-30 dni. Kolejny (Asiago d’Allevo) jest dojrzałym serem wytwarzanym z mleka odtłuszczonego. Asiago to owocowy, lekko ostry ser. Po okresie dojrzewania przez 2 lata nabiera intensywnego, specyficznego zapachu kwasu mlekowego.
Powstaje w regionie Vicenza i Trento oraz Veneto w północno-wschodnich Włoszech oraz w Carnia, Venetia, Trentino, Lombardia i okolicach. Może być starty i używany jako przyprawa. Młodsze gatunki mogą służyć za apetyczne zakąski lub przekąski między posiłkami. Doskonałe do winogron. Starsze tworzą wraz z mocnym czerwonym winem doskonałe uwieńczenie kolacji albo dodawane są jako tarty ser do potraw z makaronu, z warzywami i pieczywem. Zalecane wina białe lub deserowe, np.: Bardolino, Cabernet Sauvignon, Pinot Gris, Barbaresco, Barolo, Chianti, Pinot, Sauvignon Blanc, Zinfandel.

Dostępne opakowania: ok. 1kg