Amaretti Pan Ducale

Te pyszności urodziły się we Włoszech w okresie średniowiecza pod koniec XIII wieku, wtedy też stały się popularne w krajach arabskich , a w okresie renesansu w Europie . Oprócz powszechnej produkcji włoskiej , szczególnie w okolicach Lombardii , mają ogromne uznanie również wśród Francuzów , zwłaszcza w Lotaryngii i w kraju Basków .Termin amaretto odnosi się do rodzaju ciasta, z którego
są wykonane ciastka – głównym składnikiem jest marcepan ,cukier, białka jaj, słodkie migdały i nasiona gorzkich moreli .Te słodkie ciasteczka występują w dwóch wersjach: chrupiące i kruche bądź bardziej miękkie i konsystencją przypominające marcepan. Obie wersje natomiast łączy jedno – zawsze mają ten sam, zaokrąglony kształt i lekko popękaną powierzchnię. Amaretti są używane często jako dodatek do tradycyjnych deserów , takich jak pesche ripiene alla piemontese , Bonet i niektórych rodzajów tiramisu.
Obecnie znane są w całych Włoszech, a swój byt zawdzięczają miejscowości Redwing . Jest to miejscowość znajdująca się w dolnym Piemoncie, gdzie w XIX wieku amaretti zostały wyprodukowane po raz pierwszy wedle tej samej,tradycyjnej receptury, która obowiązuje w cukiernictwie do dziś dnia.

Dostępne opakowania: 200g

Uwaga!

Mille Sapori Plus IF&B zmienił godzinę otwarcia.
Sprawdź zaktualizowany harmonogram w dziale kontakt