WŁOSKA AKADEMIA SZEFÓW KUCHNI

“Jedzenie ma niesamowitą siłę, jest pieszczotą, jaką dajemy naszym kulinarnym zmysłom, zwłaszcza, gdy napotykamy na nieznane i rzadko spotykane rarytasy”

Włoska Akademia Mille Sapori Plus IF&B to zespół osób, które pragną  podzielić się  swoją pasją do gastronomii, doświadczeniem, wiedzą kulinarną, doskonałą znajomością produktów i gościnnością wspaniałego kraju, jakim jest Italia.
Włoska Akademia Mille Sapori Plus IF&B powstała, by poprzez swoje kulinarne know-how wspierać wszystkich tych, którzy wykazują zamiłowanie do włoskiej tradycji i tych, którzy pragną zgłębić tajniki włoskiej sztuki kulinarnej.
Za cel obraliśmy przekazanie włoskich tradycji kulinarnych wywodzących się z całego półwyspu, od północy, aż po południe Włoch. Pragniemy przedstawić, poznać i zrozumieć wszystkie charakterystyczne i niepowtarzalne cechy, jakie posiada kuchnia włoska, szczególnie umiejętności uzyskania przenikających zmysły smaków z najprostszych  składników.

Pozwól się zainspirować w naszej Włoskiej Akademii Szefów Kuchni, by odnaleźć ten magiczny akcent, który sprawi, że twoje propozycje kulinarne będą niepowtarzalnym doświadczeniem!

Zapisz się na kurs "Mille Sapori - Master Chef"

CHEF Włoskiej Akademii

CHEF Nestor Grojewski

Chef kuchni urodzony w Polsce, lecz od najmłodszych lat mieszkający w Rzymie. Polak z urodzenia, a Włoch z adopcji.

W Rzymie Nestor poznawał tajniki kuchennego fachu w najlepszych hotelach i restauracjach. Był szefem najważniejszych, rzymskich cateringów, pracował w lokalach przy słynnej Via Veneto, a także w hotelu Hilton i luksusowym Parco dei Principi Grand Hotel. Kilka sezonów spędził na Sardynii oraz w eleganckich kurortach Wybrzeża Amalfitańskiego, gdzie uczył się właściwego przyrządzania ryb i owoców morza.

Przez ponad 10 lat był właścicielem oraz chefem restauracji CRU.DOP w Rzymie, która zainicjowała trend kuchni ”bez palników” na bazie ryb i którą okrzyknięto najlepszą restauracją rybną w Rzymie. Menu restauracji było jedyne w swoim rodzaju, niezwykle artystyczne, godne prawdziwego kreatora nowych smaków.

Nestor Grojewski prowadził w Rzymie własną akademię kulinarną, w której szkolił zarówno chefów włoskich restauracji, uczniów rzymskich szkół gastronomicznych, pasjonatów kulinarnych  jak i właścicieli, restauratorów, personel przybywający z Polski do Rzymu.

W Polsce natomiast szkolił w wielu restauracjach i szkołach kulinarnych, wielokrotnie gościł w różnych  wydarzeniach kulinarnych  jako promotor i znawca kultury kuchni włoskiej.

Nasze kursy

’’Gotowanie jest jednym z najgłębszych przejawów kultury danego kraju: wynikiem historii i życia jego mieszkańców. Kuchnia mówi, kim jesteśmy, odkrywa nasze korzenie, ewoluuje wraz z nami, reprezentuje nas poza granicami. Jest wynikiem tradycji i innowacji, dlatego należy ją chronić i przekazywać.”

Mięso

Najbliższy kurs: 20.01.2020

We Włoszech występują liczne rasy bydła mięsnego charakteryzujące się kruchym mięsem o wybornym smaku, a każda z ras w nazwie kryje wskazówkę dotyczącą miejsca swojego pochodzenia. Bydło pochodzące z Włoch odznacza się dobrze rozbudowaną masą mięśniową oraz wydłużoną i bardzo proporcjonalną budową ciała.

We Włoskiej Akademii Szefów Kuchni obalicie mity związane z mięsem, poznacie dogłębnie różne jego odmiany i najlepsze możliwe metody przyrządzenia, co pozwoli wam na osiągnięcie najlepszych efektów końcowych.

Makarony

Najbliższy kurs: 20.01.2020

Na całym świecie są symbolem „włoskości”, kulinarną legendą, którą wszyscy znają i uwielbiają. Włochy to kraj tysiąca dzwonnic, ale też tysiąca rodzajów makaronu. Zabawne, pracochłonne, klasyczne, nadziewane, mrożone, nieprzemijające… po prostu każdy znajdzie tu coś dla siebie.

We Włoskiej Akademii Szefów Kuchni zgłębicie tajemnice różnorodności makaronów, poznacie rodzaje i kształty, klasyczne i regionalne sposoby ich przyrządzania oraz wskazówki, jak odpowiednio dobrać makaron, aby w jak najlepszy sposób wydobyć smak proponowanego dania.

Ryby i owoce morza

Najbliższy kurs: 20.03.2020

Liczne odmiany ryb śródziemnomorskich  i owoców morza łączą doskonały smak, walory zdrowotne oraz krótki czas przygotowania. Niektóre z nich są bardzo dobrze znane , inne mniej, natomiast jedno jest pewne. Ryby, w swej niesamowitej różnorodności stanowią idealną paletę produktów dla kucharza, dając mu tym samym nieograniczone możliwości przyrządzania dań we wszystkich przedziałach cenowych.

We Włoskiej Akademii Szefów Kuchni poznacie przede wszystkim ogromną różnorodność ryb i owoców morza, sposoby ich obróbki, przyrządzania oraz  przechowywania tak, aby w najwyższym i najbardziej kreatywnym stopniu wykorzystać naturalne bogactwo morskie.

Najnowsze wydarzenia

DEGUSTACJA WIN WSPÓLNIE Z AZIENDA AGRICOLA VASARI

07.02.2020

7. lutego zaprosiliśmy miłośników włoskiego wina na elegancką degustację, której specjalnym gościem był pan Ruggero Vasari. Wraz z kuzynem Michele, Ruggero prowadzi rodzinną winnicę Azienda Agricola Vasari na Sycylii z przeszło 400-letnią tradycją.

Pan Vasari osobiście poprowadził degustację win w naszej Akademii, prezentując Gościom swoje najszlachetniejsze wina:

  • Nero D’Avola Mamertino D.O.C.
  • Nocera Sicilia D.O.C.
  • Rubino I.G.T.
  • Mamertino Bianco D.O.C.

Goście degustacji mieli także szansę poznać Chefa Nestora Grojewskiego, który będzie sprawował pieczę nad Włoską Akademią Szefów Kuchni.

Poznajemy kuchnię włoską

07.03.2020

Pod bacznym okiem Chefa Nestora nasze przemiłe uczestniczki poznawały tajniki włoskiej sztuki kulinarnej. Od  podstaw Chef Nestor prezentuje produkty, z których następnie przygotują własnoręczne dania! Dużo ciekawostek, wiele przekazanych informacji i rad kulinarnych, a przede wszystkim przesmaczna atmosfera, jaką charakteryzuje się włoska kuchnia!

Makaron i jego różne oblicza

09.03.2020

Bo każdy makaron to osobna historia, która odzwierciedla jakiś szczególny moment w dziejach lub po prostu genialną intuicję jego wynalazcy!

Na dzisiejszym cooking show nasi uczestnicy poznawali różnicę pomiędzy trafilato al bronzo, a makaronem gładkim, delektując się nim w połączeniu  z sosami rybnymi i mięsnymi, przy ciekawych historiach Chefa Nestora!

WIDEO WŁOSKIEJ AKADEMII SZEFÓW KUCHNI

Najnowsze wideo

Witajcie z Włoskiej Akademii Szefów Kuchni.
W dzisiejszym odcinku chef Nestor podpowie jak przyrządzić smaczne Gnocchi z ośmiornicą, pomidorkami koktajlowymi, orzeszkami pini i rukolą.
Prosto, szybko a przede wszystkim smacznie!
Buon appetito a tutti!

Kalendarz szkoleń

KONTAKT

 ul. Gierdziejewskiego 7, 02-495 Warszawa

 +48 787 149 304

 +48 787 149 204

wloskakademia@millesapori.pl