O produktach, tradycji, pasji jaką przekazujemy uczestnikom naszych kursów w Akademii.

W Polsce rodzi się nowy rynek w postaci zapotrzebowania na profesjonalną kuchnię włoską. Polacy dużo podróżują i wiedzą co jest im oferowane w kraju, a z czym mają do czynienia w różnych regionach Włoch. Dlatego mają inne oczekiwania, a my w Akademii na nie odpowiadamy organizując kursy kuchni regionalnych. Tych ostatnich jest bowiem na Półwyspie Apenińskim mnóstwo. Różnice w kulinariach dotyczą tam nie włoskich regionów, ale poszczególnych miasteczek, co jest uwarunkowane historią.

Podczas szkoleń we Włoskiej Akademii Szefów Kuchni Mille Sapori Plus IF&B chef najpierw prezentuje bazę produktów oraz to, jak na co dzień są one we Włoszech używane. Dopiero potem następuje etap przygotowywania bardziej skomplikowanych dań. – Trzeba pokazać dlaczego w kulturze smakowej Włocha istotny jest ten a nie inny ser. Uczulamy też na przykład uczestników szkolenia, że pomidor może występować w danej potrawie w jednym regionie, podczas gdy w innym w tymże daniu go nie znajdziemy. I to też ma swoje uzasadnienie w historii.

Wiedza jaką nabywa się we Włoskiej Akademii Szefów Kuchni Mille Sapori Plus IF&B jest nie tylko unikalna, ale też niezwykle użyteczna w prowadzeniu biznesu. To tam można się bowiem np. dowiedzieć dlaczego ciasto na pizzę przygotowane z tej samej mąki i wody w górach i nad morzem smakuje inaczej (wpływ na to ma mikroklimat).

Warto podkreślić, że wiedza ta poparta jest też konkretnymi przykładami. I takie właśnie nowe i praktyczne umiejętności w zakresie wykorzystywania produktów dajemy profesjonalistom uczestniczącym w kursach w naszej akademii. Ze szkoleń organizowanych we Włoskiej Akademii Szefów Kuchni oraz jej oferty korzystają zarówno restauratorzy, jak i kucharze. Ale nie ukrywamy, że liczymy też w gronie uczestników szkoleń na obecność kelnerów. Jeśli oni nie zrozumieją dania, to go nie sprzedadzą, a nie zrozumieją go, jeśli nie spróbują. Kelner nie musi być kucharzem. Wystarczy, że w rozmowie z klientem poda parę szczegółów, choćby o sposobie używania danego produktu przez kucharza. To on bowiem jest forpocztą emocji.

O kursach:

Wszystkie informacje dostępne są na naszym fanpage’u @MilleSaporifanpage oraz na naszej zamkniętej grupie – Włoska Akademia Szefów Kuchni. Więcej informacji udzielimy pod adresem: wloskakademia@millesapori.pl We wrześniu odbędą się kursy z regionalnej kuchni włoskiej Sycylii, Sardynii, Piemontu i Toskanii oraz ze świeżych, mrożonych makaronów Mamma Tina. Podczas każdego szkolenia regionalnego odbędzie się również degustacja win charakterystycznych dla danego regionu. Koszt szkolenia to 250 zł za osobę, 400 zł za dwie osoby lub 500 zł za trzy osoby. Na kurs można zapisać się za pomocą naszego sklepu www.millesaporisklep.pl. Dodatkowo oferujemy voucher na 4 kurs za darmo po odbytych 3 kursach w naszej Akademii!