Żelatyna w listkach Italdroghe

Żelatyna jest pozbawiona tłuszczów, niemniej zawartość protein w żelatynie (prawie 100%) czyni z niej produkt wysoko
odżywczy i do tego bardzo szybko przyswajalny przez organizm. Posiada bardzo ciekawe właściwości znajdując w dzisiejszym świecie bardzo wiele zastosowań. Ważną funkcją żelatyny jest zdolność do żelowania, czyli zmiana z postaci ciekłej do postaci żelu, przy czym bardzo ciekawą właściwością jest również odwracalność tego procesu. Schładzany roztwór gęstnieje do postaci żelu, zaś po podgrzaniu powraca do postaci ciekłej. Należy przy tym wiedzieć, że wielokrotne powtarzanie tych przemian osłabia żelatynę powodując pogorszenie właściwości żelu. Szeroko wykorzystywana w produkcji żywności. Znajdziemy ją w wyrobach mięsnych, zupach,
sosach, wyrobach mlecznych, słodyczach, a także w daniach dietetycznych ze względu na swoją wysoką odżywczość (proteiny, aminokwasy) i prawie całkowity brak tłuszczów i węglowodanów.

Dostępne opakowania: 500g, 1kg