Truskawki mrożone Ardo

Truskawka to owoc pojawiający się w sezonie letnim, na początku czerwca i występujący w dwóch odmianach, aż do sierpnia.
Tak naprawdę truskawka to rodzaj poziomki, ponieważ powstała ona z krzyżówki dwóch odmian poziomek: chilijskiej i wirginijskiej.
Ze względu na swoje właściwości prozdrowotne jest ona bardzo cenionym i lubianym owocem sezonowym. Zawiera dużo
witaminy C, więcej niż owoce cytrusowe oraz szereg witamin z grupy B w tym B1, B2 oraz witaminę PP. Jest także bogatym źródłem mikro i makroelementów – wapnia, fosforu, żelaza, potasu i manganu.

Długie przechowywanie żywności prowadzi często do obniżenia wartości odżywczych w niej zawartych. Większość owoców
i warzyw, dzięki temu, że zostały zamrożone zaraz po zbiorach, zachowały wysoki poziom zawartości witamin i minerałów. Świeże produkty są często miesiącami przechowywane w magazynach. Naukowcy z Uniwersytetu Sheffielda Hallama twierdzą, że wbrew powszechnemu przekonaniu mrożonki wcale nie są gorsze. Badania naukowe dowodzą, że mrożony groszek podczas gotowania zawiera wyższy poziom beta-karotenu niż jego świeży odpowiednik. Ten drugi podczas 7-dniowego przechowywania traci aż 77% witaminy C. Charlotte Harden, naukowiec, przeprowadziła badania wśród 37 odmian produktów i nie znalazła żadnych znaczących
różnic w zawartości wartości odżywczych między świeżymi a mrożonymi produktami. Według specjalistów, mrożonki dzięki zorganizowanym i szybkim zbiorom są często o wiele zdrowsze od owoców i warzyw, które przechodzą długą drogę: od magazynów przez hurtowników i detalistów aż do klienta.

Dostępne opakowania: 2,5kg