Pieczarki w oleju roślinnym Terramaris

Z pieczarki można zrobić prawie wszystko: surówkę, przekąskę z rusztu, panierowane, ale i faszerowane, same też mogą być składnikiem farszu. Znakomicie smakują w śmietanie, jako główny aktor zup czy kremów. Ma swoich zwolenników wśród tych, którzy lubią ostrzejsze doznania, wtedy sięgają po pieczarkę marynowaną w occie. Pieczarki pochodzą z samego Paryża. Jako pierwszy wyhodował je ogrodnik Chambry w pobliskich kamieniołomach. I chociaż tajemnica hodowli grzybów rozeszła się po całym
świecie, do dziś Francja figuruje w czołówce państw o największej produkcji pieczarek. Jak to zwykle w historii gastronomii
bywa o powstaniu nowego dania, odkryciu nowego smaku czy jadalnego produktu decyduje przypadek. Taka też jest historia pieczarki. W 1811 r. pewien chłop z miejscowości Passy, po wielu nieudanych próbach uprawy pieczarki na swojej ziemi, odkrył, że obornik,
który zrzucił do opuszczonych kamieniołomów po kilku miesiącach zaowocował wspaniałą hodowlą grzybów. Początkowo starał
się strzec tajemnicy, ale sąsiedzi zauważyli, że Chambry, któremu jak dotąd nie wychodziły eksperymenty hodowlane, sprzedaje pieczarki nawet w środku lata. Wkrótce całe Passy zaczęło hodować pieczarki.

Dostępne opakowania: 2450ml