Liście szpinaku w całości Ardo

Szpinak jest świetnym warzywem dla naszego zdrowia. Wartości odżywcze tej rośliny kryją się w liściach – tylko one są jadalne. Najlepsze są młode liście – są nie tylko najsmaczniejsze, ale też najbardziej wartościowe. W 100 gramach szpinaku znajduje
się aż 3,3 mg żelaza oraz 48 mg witaminy C! Nawet cytryna nie ma tyle kwasu askorbinowego.

Długie przechowywanie żywności prowadzi często do obniżenia wartości odżywczych w niej zawartych. Większość owoców
i warzyw, dzięki temu, że zostały zamrożone zaraz po zbiorach, zachowały wysoki poziom zawartości witamin i minerałów. Świeże produkty są często miesiącami przechowywane w magazynach. Naukowcy z Uniwersytetu Sheffielda Hallama twierdzą, że wbrew powszechnemu przekonaniu mrożonki wcale nie są gorsze. Badania naukowe dowodzą, że mrożony groszek podczas gotowania zawiera wyższy poziom beta-karotenu niż jego świeży odpowiednik. Ten drugi podczas 7-dniowego przechowywania traci aż 77% witaminy C. Charlotte Harden, naukowiec, przeprowadziła badania wśród 37 odmian produktów i nie znalazła żadnych znaczących
różnic w zawartości wartości odżywczych między świeżymi a mrożonymi produktami. Według specjalistów, mrożonki dzięki zorganizowanym i szybkim zbiorom są często o wiele zdrowsze od owoców i warzyw, które przechodzą długą drogę: od magazynów przez hurtowników i detalistów aż do klienta.

Dostępne opakowania: 2,5kg