Karczochy „alla romana” Delizia 2000

Karczochy po rzymsku jest to typowe danie kuchni rzymskiej. W Rzymie są przygotowywane w każdym gospodarstwie
domowym i serwowane we wszystkich restauracjach wraz z rozpoczęciem wiosny i tym samym sezonu na karczochy.
W Rzymie i okolicach jest to danie przygotowywane z karczochów odmiany romanesco , zebranych w okresie od lutego
do kwietnia w nadmorskim regionie północno-zachodniej części Rzymu , między Ladispoli i Civitavecchia. Są czyszczone ostrym nożem , wycinając tym samym wszystkie twarde liście i ciernie. Tylko kilka centymetrów łodygi pozostaje, natomiast reszta jest czyszczona, pokrojona na kawałki i gotowana z karczochami . Karczochy są zanurzane na kilka minut w wodzie z sokiem z cytryny,
następnie są faszerowane mieszaniną z pietruszki, mięty , czosnku , soli i pieprzu . Na sam koniec wszystkie karczochy
umieszczane są w głębokiej patelni łodygą do góry. Podczas smażenia dodaje się również olej i wino, pieprz oraz sól.
Można jeść je na ciepło, ale również w temperaturze pokojowej .

Dostępne opakowania: 2650ml