Bresaola (wędlina wołowa) to przysmak oryginalnie pochodzący z Valtelliny, największej alpejskiej wioski, która rozciąga się na wschód, 100 mil od jeziora Como. Uważa się, że słowo pochodzi od włoskiego „sala come brisa”, czyli charakterystycznego sposobu przyrządzenia mięsa (naturalnej konserwacji w soli). Niektórzy zaś twierdzą, że słowo wywodzi się od „brasy” – nazwy specjalnego, podgrzewanego miejsca, gdzie przygotowuje się i przetrzymuje dojrzewające mięso.

Dziś delikatnie przyprawiana bresaola dojrzewa na wolnym powietrzu przez kilka miesięcy. W przeciwieństwie do większości wędlin, które podaje się w towarzystwie pieczywa, bresaola jest najczęściej drobno siekana, doprawiana oliwą z oliwek, skraplana sokiem z cytryny do smaku i serwowana z cieniutkimi płatkami parmezanu.

 

Carpaccio di bresaola to skrupulatnie wyselekcjonowane mięso z udźca wołowego, doprawione solą oraz naturalnymi aromatami. Jest suszone w specjalnie przystosowanych do tego osłonkach. Pod koniec procesu dojrzewania mięso jest dzielone na połówki i pakowane próżniowo w specjalne folie.

 

Dostępne opakowania: ok. 2,3kg