Mille Sapori Plus Sp. z o.o. oraz spółka Inalca Food & Beve-rage s.r.l. oficjalnie wkraczają na rynek importu i dystrybucji świeżych produktów rybnych na terenie całej Polski. Od początku listopada 2019 r. firma należąca do grupy Cremonini rozpoczęła działalność, która w dużej mierze będzie skupiać się na cotygodniowym imporcie i dystrybucji do punktów gastronomicznych zarówno świeżych ryb, jak i owoców morza.

Jakość, innowacyjność, wielość certyfikatów, sposób transportu są czynnikami wpływającymi na atrakcyjność i konkurencyjność tego rodzaju produktu. Ich spełnienie stawia firmę w czołówce dystrybutorów specjalizujących się w tym sektorze. Mille Sapori Plus reprezentuje dynamiczną rzeczywistość komercyjną tworzoną na potrzeby rynku i konsumentów. Pierwszej świeżości ryby, które docierają do naszego partnera, są natychmiast pakowane, ważone, etykietowane i dostarczane do naszej firmy, co gwarantuje najwyższy poziom obsługi i absolutną świeżość dostawy.

Surowo przestrzegane zasady bezpieczeństwa i procedury samokontroli gwarantują stałe monitorowanie połowu. Nadzór nad jakością i bezpieczeństwem procesów stał się jeszcze bardziej skrupulatny dzięki radom specjalistów ds. zdrowia i higieny, takich jak CNR (National Research Council) i ICIS Institute (Research Institute). Ponadto należy wspomnieć, iż zgodnie z przepisami bezpieczeństwa żywności, wszystkie sprzedawane produkty świeże (ryby i owoce morza) mają gwarantowane źródło pochodzenia.

Z uwagi na znaczenie tego rodzaju żywności w naszej diecie, głównym celem firmy stało się zwiększenie podaży produktów rybnych i pracowanie nad wzrostem ich konsumpcji. Specjaliści od żywienia zalecają spożywanie ryb i owoców morza co najmniej dwa razy w tygodniu, wskazując na pozytywny wpływ tych produktów na nasze zdrowie. W porównaniu do wartości odżywczych, jakimi mogą  się pochwalić chociażby wołowina, drób czy mięso innego pochodzenia, ryba jest niesamowicie lekkostrawna. Jest bogata w zdrowe tłuszcze (nienasycone kwasy tłuszczowe), w tym omega 3 – niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu krążenia. Mięso z ryb zawiera również minerały, takie jak selen, fosfor, fluor i jod. W szczególności ten ostatni jest rzadko obecny w innych pokarmach stanowiących budulec naszego organizmu, reguluje funkcje układu nerwowego, krążenia i mięśni. Wreszcie, ryba dostarcza mnóstwo witaminy A i E występującej głównie w gatunkach ryb „tłustych” (takich jak tuńczyk, węgorz i makrela) i witaminę B. Mięczaki (omułki, vongole i ośmiornice) oraz skorupiaki (krewetki, langustynki), podobnie jak ryby są bogate w wiele składników odżywczych, nie-zwykle istotnych dla naszego organizmu. Charakteryzują się nieco niższą zawartością białka, ale w zamian są niezastąpionym źródłem cynku, magnezu i jodu; a w przypadku omułek, vongoli i ostryg – także żelaza.

Podsumowując, korzyści płynące z wyboru świeżych, a nie mrożonych produktów są liczne, przede wszystkim stanowią one bogactwo wartości odżywczych. W takiej formie nie tracą swoich walorów smakowych, jak i zapachowych, a także nie zmieniają swojej naturalnej struktury.

Po raz kolejny Grupa Cremonini, Inalca Food & Beverage oraz spółka zależna Mille Sapori Plus wprowadzają niemałe zamieszanie na dynamicznie rozwijającym się, polskim rynku. Jest to idealny moment na inwestycje, które mogą przynieść korzyści zarówno dla samych konsumentów, jak i firmy. Priorytetem Mille Sapori Plus, jak i całej grupy, stało się stworzenie oferty, która będzie odznaczać się różnorodnością, a zarazem najwyższą jakością produktów.